Cattery Kitiyakara

Thai Siamezen

De Siamees is een oud ras en komt van oorsprong uit Siam, het huidige Thailand. Meer dan honderd jaar geleden werden de eerste Siamezen geïmporteerd uit Siam. Door de jaren heen is de rasstandaard van de Siamees veranderd en ontstond de moderne slanke Siamees met grote oren. Het oude type Siamees werd niet langer als ras erkend. De vraag naar het oude type Siamees is echter wel altijd blijven bestaan. Waarna men een eigen registratie en rasstandaard opgesteld heeft en deze kat in 1990 uiteindelijk erkend is door de World Cat Federation onder de naam ‘Thai’.

In Nederland zijn er ook steeds meer kattenliefhebbers en fokkers die zich hebben gespecialiseerd in het behoud van de Traditionele Siamees. Deze fokkers hebben zich verenigd in de ‘Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland’. WTSN heeft mede bijgedragen aan de erkenning van het ras ‘Thai Siamees’ in Nederland.


Cattery Kitiyakara is aangesloten bij WTSN en draagt bij aan het verantwoord in stand houden van het ras ’Thai’. Cattery Kitiyakara fokt op gezondheid en karakter en het behoud van het Siamezen uiterlijk van de eerste Siamezen die rond 1860 naar Engeland kwamen. Er wordt geen inteelt of lijnteelt toegepast. Bij keuze van de dekkater wordt altijd goed gekeken naar de juiste combinatie.


Karakter

De Thai is een intelligente, op de mens gerichte kat, die bekend staat om zijn stem. Ze weten precies hoe ze je iets duidelijk kunnen maken. Het zijn gezellige aanwezige katten. Ze blijven tot op hoge leeftijd speels en zullen speeltjes net als een hond apporteren. Ze zijn zeer nieuwsgierig van aard en willen precies weten wat je doet. Ze helpen met de was of het klussen of gaan graag mee aan de lijn net als de hond. Een Siamees is van oudsher behandeld zoals men met een hond zou kunnen omgaan. Het was het eerste ras dat aan lijn en halsband uitgelaten werd. Thai zijn meester in propjes papier of andere speeltjes in hun bek naar je toe brengen en verwachten dat je deze weer weggooit. Thai gaan zeer goed samen met (kleine) kinderen, honden en andere katten. Ze kunnen absoluut niet tegen alleen zijn en hebben het liefst een ander katten maatje om zich heen. Mensen die hele dagen werken kunnen beter geen Thai adopteren.


Uiterlijk

De Traditionele Siamees is een middelgrote kat met een robuust en elegante ronde bouw. Volgens de Siamezen standaard van 1934 is de kop lang en goed geproportioneerd. De lijnen van de kop en de wig lopen zonder onderbreking naar een fijn snuitje en geven de indruk van een marterkop. De oren zijn vrij groot, puntig en breed aan de basis. De ogen zijn Oosters van vorm, schuin geplaatst en hebben geen neiging tot scheel zien. De kleur is diep saffierblauw. Lichaam, poten en voeten zijn middelgroot en het lichaam is lang en rank. De poten zijn slank waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De voeten zijn ovaal. De Thai heeft een lange staart, die spits uitloopt. Zijn vacht is zeer kort en fijn van structuur, glanst en ligt strak aan.


Kleuren

De basis kleuren, ook wel ‘klassieke’ kleuren, van de Thai zijn Seal, Blue, Choc en Lilac Point.


De Seal Point Siamees is de originele kleur van de katten die als eersten uit Siam werden geïmporteerd. Ze hebben diep bruine, bijna zwarte ‘points’. Ook hun lichaam is bruin getint maar wel lichter dan de points. 


De Blue Point Siamees is erkend in 1936. Blue point kleur wordt veroorzaakt door het speciale verdunning-gen bij de Seal point. Dit gen zorgt ervoor dat het pigment dunner verspreid wordt over het haar en daardoor zijn de points muisgrijs in plaats van bijna zwart. De kleur van een Blue Point is blauw-grijs.


De Chocolate Point. In de jaren 50 werd aan de kleuren van de Siamees, de Chocolate Point toegevoegd. Door een wijziging in het "zwart gen" ontstaat er een lichtere kleur dan de Seal Point. De points zijn lichter bruin en het lichaam is ivoor wit en heeft geen schaduw.


De Lilac Point. In 1955 volgde de erkenning van de Lilac Point. De kleur is lichter dan de Blue point maar wel warm van tint. De points mogen niet te blauw en niet te bruin uitvallen en de kleur van het lichaam moet bijna wit zijn. Net zoals de Chocolate Point een verdunning is van de Seal Point, is de Lilac Point een verdunning van de Blue Point.






Menu Cattery Kitiyakara

Follow us at

Instagram

Facebook

Youtube

Mail

Contact us 

Bel naar Cattery Kitiyakara
Mail naar Cattery Kitiyakara

Bel

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK